fredag 9. mars 2012

Hvilken kvadrant befinner du deg i? Er det den riktige for deg?

I boken Cashflow (av Robert Kiyosaki) presenteres det en modell han kaller for Cashflow kvadranten. Cashflow kvadranten ble skrevet for alle som står ved et økonomisk veiskille. Dersom du ønsker å ta styringen over det du gjør i dag for å endre din økonomiske fremtid, så bør du sette deg inn i Cashflow kvadranten. Den ser slik ut:

Dette betyr bokstavene i de enkelte kvadrantene: A=Ansatt, S=Selvstendig næringsdrivende eller små foretak, B=Bedriftseier, I=Investor. Vi befinner oss alle i minst én av de fire kvadrantene. Hvilken eller hvilke er avhengig av hvor pengene våre kommer fra. Mange mottar lønnsslipp og må derfor regnes som ansatte, mens andre driver selvstendig. Ansatte og selvstendig næringsdrivende befinner seg på venstre side av Cashflow-kvadranten. På høyre side av Cashflow-kvadranten finner vi personer som får pengene sine fra bedrifter eller investeringsobjekter de eier. Kvadranten handler om de fire mennesketypene som utgjør forretningsverdenen, hvem de er og hva som er typisk for menneskene i hver av kvadrantene. Hvis du leser Cashflow boken vil du kunne avgjøre hvor du i kvadranten befinner deg i dag, og også klare å legge om kursen til dit du ønsker å være i fremtiden. Selv om man kan oppnå økonomisk frihet i alle de fire kvadrantene, vil ferdighetene til en B eller en I føre deg raskere mot målet. En fremgangsrik A burde også kunne blien fremgangsrik I.
I dagens samfunn blir de fleste rådet til å bli en høytlønnet A (ansatt) eller en godt betalt S (selvstendig næringsdrivende) som for eksempel lege, advokat eller revisor. Dette er nettopp rådet som forfatteren ble gitt av sin fattige far, dvs: “Gå på skole, få et godt vitnemål og finn deg en trygg og sikker jobb”. Men forfatteren var så heldig å ha et godt forhold til sin venns far, som var veldig rik, og rike far ga han heller dette rådet: “Gå på skole, ta eksamen, bygg forretningsforetak og bli en fremgangsrik investor”. Hadde han ikke fulgt rådet fra “rike far” så ville han aldri vært så suksessrik som han er i dag. Og det som er skremmende er at de aller aller fleste får samme råd fra foreldrene sine som det “fattige far” gav han. Og det er nok fordi at de mest sannsynlig er ansatte selv? Dessverre er også skolene våre fortsatt innrettet mot et industrielt samfunn, og derfor leder de elevene utelukkende mot den venstre siden av kvadranten (akkurat som fattige fars råd). Fedrene gav forskjellige råd fordi en av dem var opptatt av å ha sikker inntekt, mens den andre var mer opptatt av økonomisk frihet.
Den aller viktigste årsaken til at mange mennesker velger å satse på sikker inntekt, er at de blir lært opp til det hjemme og på skolen. Millioner av mennesker fortsetter å følge dette rådet. De fleste av oss har fått innprentet helt fra vi var små at det viktigste er sikker inntekt, ikke økonomisk trygghet eller økonomisk frihet. Og ettersom de fleste av oss lærer lite annet om penger i hjemmet og på skolen, er det helt naturlig at mange fortsetter å klamre seg til ideen om sikker inntekt – i stedet for å strekke seg etter friheten. Venstre siden av kvadranten motiveres av trygghet, mens den høyre siden motiveres av frihet. Hovedårsaken til at 90 prosent av befolkningen jobber på den venstre siden er rett og slett at det er den siden de lærer om på skolen. Kort tid etter de er ferdige på skolen sitter de dypt i gjeld. Så dypt i gjeld at de blir helt avhengige av jobben eller foretaket bare for å kunne betale regningene sine. Dette kommer av at de følger en mal som ble utbredt i industrialderen. Hvis man kartlegger livet til folk med gjennomsnittlig utdanning, ser den økonomiske malen oftest slik ut: Barnet går på skole, får vitnemålet, skaffer seg en jobb og begynner å få penger det kan bruke. Den unge voksne har råd til å leie en leilighet og kjøpe TV, nye klær, litt møbler og så klart en bil. Nå begynner regningene å strømme inn. En dag møter den voksne noen, og gifter seg. En stund er livet herlig, for to kan leve like billig som en. Nå har de to inntekter, men bare en husleie å betale, og de har råd til å sette til side noen kroner til å kjøpe det alle unge par drømmer om: sitt eget hjem. De finner drømmehuset, tømmer sparekontoen og bruker pengene til første avdrag på huset. Nå har de pantelån. Ettersom de har et nytt hus trenger de nye møbler, så de går til en møbelforretning som averterer med avbetaling og betalingsutsettelse. Nå sitter de til opp over ørene i gjeld for resten av livet. Så kommer det første barnet. Etter å ha levert ungen i barnehagen må det velutdannede, arbeidssomme gjennomsnittsparet nå spenne på seg seletøyet og dra på jobb. De blir fanget i behovet for sikker inntekt rett og slett fordi de i gjennomsnittet er mindre enn tre måneder unna økonomisk ruin. Du kan ofte høre folk si: “Jeg kan ikke slutte i jobben, jeg har regninger å betale”. Poenget er at hvis du bare følger strømmen og gjør som alle andre så kan du heller ikke forvente deg å kunne klare å oppnå økonomisk frihet og en drømme livsstil. Sjefen vil ikke gjøre deg rik!
Du må se opp for suksessfellen! En av grunnene til at forfatteren lærte så mye av sin rike far, var at han hadde ledig tid til å lære han opp! Etter hvert som suksessen til rike far økte, fikk han mer penger og mer fritid. Han trengte ikke jobbe hardere fordi om forretningene gikk bedre. Hvis investeringene hans gav høy avkastning, investerte han pengene på nytt og tjente mer penger. Fremgangen gjorde at han fikk mer fritid. Slik går det når man jobber hardt på den høyre siden av kvadranten, altså på B og I siden. Hans fattige far jobbet også hardt, men han jobbet på den venstre siden av kvadranten. Ved å jobbe hardt, bli forfremmet og få større ansvar, fikk han mindre og mindre tid å tilbringe sammen med barna sine. Han dro på jobb klokken sju om morgenen, og ofte kom han ikke hjem igjen før etter at barna hadde lagt seg. Slik går det når man jobber hardt og gjør suksess på den venstre siden av kvadranten. Fremgangen gir deg mindre og mindre fritid – om du får aldri så mye penger. Så ta deg noen minutter for deg selv og tenk litt over hvilken kvadrant du befinner deg i, og hvorfor du befinner deg nettopp der! Er det fordi du bare har fulgt strømmen? Fått råd fra dine foreldre? Aldri har tenkt på å gjøre noe annerledes? Du blir kanskje overrasket over svarene dine! Mitt råd er i hvertfall å stoppe opp og begynne å tenke annerledes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentar.
MVH
Slettbakks Vare Handel